Skip to main content
Generale

Cum functioneaza un espressor de birou?

By 19 august 2020martie 1st, 2021No Comments
espressor de birou

Prin espresor de birou facem referire la acel espressor automat, care prepara singur mai multe tipuri de bauturi pe baza de cafea, la o simpla apasare de buton. Pe langa espressoare de birou, mai sunt cele profesionale pentru Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele). Pentru acele espressoare, cafeaua este rasnita separat in rasnite profesionale. Este pusa apoi intr-un portafiltru care se introduce in espressor, insa doar dupa ce in prealabil au fost reglate temperatura, presiunea si altele. Deci, espressoarele profesionale pentru Horeca sunt mai greu de utilizat si necesita pregatire in domeniu. De aceea, ele nu sunt potrivite pentru birou. Un espressor de birou trebuie sa fie rapid si sa prepare o cafea buna, fara mare efort. Pe langa acestea, mai sunt si espressoarele cu capsule. Au mai putine componente si sunt mai ieftine. Totusi, noi nu recomandam consumul de capsule. Am scris un articol despre acest subiect, pe care il puteti gasi aici.

Intr-o prima faza, ar trebui sa intelegem ce inseamna un espresso. Daca mergeti la o cafenea si cereti un espresso, ceea ce veti primi este un pahar de dimensiuni reduse, in care se afla o cantitate mica de cafea, foarte puternica. Exista multe tipuri diferite de bauturi espresso, printre care cappuccino si latte macchiato. Un espresso se obtine prin infuzarea a 40 ml de apa fierbinte prin 8 grame de cafea rasnita fin. Daca totul merge bine, ceea ce rezulta este un lichid maroniu închis, ușor gros, cu un strat de spuma deasupra.

Asadar, un espressor automat trebuie alimentat cu apa, cafea si eventual cu lapte. Pentru primele doua existe recipiente incorporate. Pentru lapte, se poate atasa un recipient dedicat, un mini frigider special sau se poate folosi direct cutia de lapte, din care espressorul va folosi atat lapte cat va avea nevoie.

Traseul cafelei intr-un espressor de birou

Initial, cafeaua se afla in recipientul pentru cafea. In momentul in care preparam un espresso, boabele de cafea ajung in rasnita. Acestea sunt rasnite fin, iar ulterior, cafeaua rasnita ajunge in grup. Grupul este acel loc in care se intampla magia, in care se intalnesc apa si cafeaua, rezultand minunata bautura. Grupul preia cafeaua rasnita, pe care o compacteaza intr-o forma cilindrica, prin care este infuzata apa cu presiune. Ulterior, grupul elimina cafeaua folosita (zat), trimitand-o in recipientul de reziduuri, care trebuie golit periodic (la cele mici dupa 10 – 15 cafele, iar la cele mari, dupa 50 – 60).

Traseul apei intr-un espressor de birou

Espressoarele de birou au un recipient pentru apa (cele mici si medii), iar cele de clasa mare, sunt direct legate la sursa de apa. Atunci cand preparam un espresso, apa are nevoie:

  • Sa fie incalzita, astfel incat sa ajunga la temperatura optima pentru prepararea unei cafele. Apa ajunge la o temperatura de aproximativ 90 de grade Celsius. De acest aspect se ocupa un boiler.
  • Sa aiba presiune, iar pentru asta, este necesara o pompa. Astfel, pompa va infuza apa cu presiune (aproximativ 15 bari pentru espressoarele de birou) prin cafeaua rasnita si compactata in grup. Rezultatul il reprezinta apa + tot ce a extras din cafea in momentul infuzarii. Numim asta espresso, bautura de care ne bucuram cu totii zilnic (espresso sau bauturile pe baza de espresso).

Multe dintre espressoare au si o functie de autocuratare, astfel ca in urma prepararii cafelei, rezulta putina apa reziduala, pe care o regasim in tavita de sub espressor.

Laptele intr-un espressor de birou

Printr-un furtun de silicon, laptele este extras din recipient, frigider sau cutie si este transformat in spuma de lapte, ajungand in ceasca, gata pentru un cappuccino perfect in 3 culori. Partea espressorului care se ocupa de aceasta sarcina este dispozitivul de spumare (cappuccinator), care aereaza laptele, folosind abur fierbinte cu presiune. Multe dintre espressoarele de birou au un boiler suplimentar, necesar acestui proces. Astfel, se reduce timpul de preparare.

Espressoarele automate pentru birou au butoane dedicate pentru espresso, cappuccino sau latte macchiato, facandu-le rapide si usor de utilizat. Totusi, acestea au nevoie de niste reglaje prealabile. Un espressor bun sau un sortiment de calitate nu garanteaza si o cafea savuroasa. Astfel, trebuie reglate gradul de rasnire, temperatura, cantitatea rasnita sau cantitatile bauturilor. De asemenea, periodic au nevoie de igienizare, curatare si decalcifiere. Ne luam angajamentul sa ne ocupam de toate aceste aspecte si sa asiguram cea mai buna cafea la birou.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?