Skip to main content
cafea

Capsulele de cafea – 3 probleme majore pentru consumatori

By 6 iunie 2018iunie 11th, 20183 Comments
capsulele de cafea

Capsulele de cafea au devenit tot mai prezente in birouri sau locuinte. Motivele ar fi preturile scazute ale espressoarelor care folosesc astfel de capsule si usurinta in utilizare si preparare. Totusi, capsulele vin cu mai multe probleme, care sunt descrise mai jos.

Afecteaza mediul inconjurator

Capsulele de cafea au fost inventate de John Sylvan. Acesta a declarat in mai multe randuri ca regreta ca le-a inventat, principalul motiv fiind repercusiunile fata de mediul inconjurator.

Capsulele genereaza cantitati uriase de deseuri. Cele mai multe nu sunt biodegradabile sau reciclabile, pentru ca sunt facute dintr-un amestec de plastic si aluminiu.

Pentru a intelege amploarea fenomenului, trebuie sa stii ca anul trecut s-au vandut aproape 10 miliarde de capsule. Acestea ar putea inconjura globul de 10 ori si jumatate. O capsula de 9 grame contine 3 grame de plastic si metal si inca 6 grame de cafea macinata. De aici rezulta anual peste 30 de mii de tone de plastic si aluminiu. Desi mai nou unele capsule sunt reciclabile, cei mai multi oameni nu stiu acest lucru. Iar daca ar sti, ar trebui sa separe partea de sus fabricata din aluminiu, de partea de jos, fabricata din plastic.

S-a constatat cresterea nivelului de bisfenol (BPA) si a altor substante chimice din plastic gasite în apele noastre subterane. Expertii avertizeaza ca aceste substante chimice pot contribui la probleme de sanatate din ce in ce mai mari la nivel mondial. De aceea, au fost lansate mai multe actiuni impotriva capsulelor de cafea. Spre exemplu, Hamburg este primul oras care a interzis capsulele de cafea. Un alt exemplu ar fi o echipa de artisti care a creat un spot impotriva capsulelor, in care un monstru urias terorizeaza un oras. Poti viziona filmuletul aici.

Intr-adevar, acest videoclip este prea dramatic, insa transmite un mesaj subtil.  Din cauza poluarii, capsulele ne afecteaza pe toti, nu doar pe cei care le consuma.

Afecteaza sanatatea

Pe langa efectele indirecte cauzate de poluare, exista si niste pericole la care ne expunem cand consumam cafeaua preparata la espressoarele cu capsule.

Plasticul

Capsulele de cafea sunt din material plastic, astfel incat toate problemele obisnuite asociate consumului de alimente sau bauturi in recipientele din plastic se aplica. De fapt, sunt intensificate deoarece se utilizeaza lichid fierbinte care permite transferarea mai multor substante chimice din plastic in cafea.

Substantele chimice din plastic, cum ar fi bisfenol (BPA), BPF, BPS si ftalatii, sunt cunoscute ca pot contribui la dezechilibrul hormonal, cresterea greutatii si problemele de fertilitate.

Aluminiul

Partea superioara a acestor capsule de cafea este, de obicei, fabricata din aluminiu. Expunerea la aluminiu este legata de Alzheimer, depresie, anxietate, autism și chiar boli autoimune.

Pe langa ambalaj, capsulele mai pot contine si aditivi sau potentiatori de aroma, care sa compenseze faptul ca acea cafea este rasnita cu mult timp inainte de a fi preparata.

Costul piperat al capsulelor de cafea

Daca poluarea si sanatatea n-au fost suficiente motive impotriva capsulelor, un altul ar fi pretul. Tinand cont ca sunt doar 6 grame de cafea intr-o capsula, un kilogram de cafea este suficient pentru a produce peste 160 de capsule. Si in acest rationament plecam de la ideea ca in aceste capsule exista doar cafea. Pretul unei capsule depaseste un leu, iar unele dintre ele ajung chiar la 2 lei. Dupa un calcul simplu, rezulta un pret extrem de mare pentru un kilogram de cafea.

Ce ai putea face pentru a renunta la capsulele de cafea?

Daca aceste capsule le consumi la birou, iti facem cunoscuta oferta noastra. Easycoffee.ro ofera peste 10 sortimente de cafea boabe la preturi mai mici decat ale capsulelor, beneficiind in acelasi timp si de un automat de cafea in custodie si de serviciile conexe de intretinere. Sortimentele sunt certificate, de la producatori de renume ca Lavazza, illy, Segafredo, Julius Meinl, Origo sau Movenpick (lista completa aici).

Ai nevoie de ajutor?