Skip to main content
Generale

Arabica

By 29 aprilie 2019No Comments
Arabica

Cele mai cunoscute doua tipuri de cafea sunt Arabica si Robusta. Desi ambele mai au si alte specii si subspecii, clasificarea se face in functie de cele doua mari categorii. In acest articol vom discuta despre Arabica.

Arabica

Aroma cafelei Arabica este superioara cafelei Robusta. Continutul de cofeina este de 2 ori sau chiar de 3 ori mai mic, ceea ce inseamna ca pot fi consumate mai multe cesti pe zi, fara a avea efecte neplacute.

Arabica este cultivata la altitudini mari (1000-2000 m), pe soluri vulcanice si peisaje montane de clima tropicala.

Boabele de Arabica sunt mai putin acide si o aroma care persista mai mult timp

Cafeaua Arabica este mai sensibila la conditiile de mediu (temperatura, umiditate) si prin urmare, este mai scumpa decat Robusta.

Pentru a evidentia o aroma, anumite soiuri de Arabica sunt amestecate. Spre exemplu, Mocha-Java este un amestec popular. Sunt amestecate boabele Mocha cu tonuri de ciocolata cu boabele Java mult mai corpolente.

Productia de cafea din lume este de 60-70% Arabica.

Distingem 3 zone in care se produce cafea Arabica:

  • America Centrala si de Sud
  • Africa
  • Indonezia

America Centrala si de Sud

Tarile din America Centrala si de Sud au o lunga istorie in productia de cafea. La nivel mondial, mai mult de jumatate din cafea este produsa de Brazilia si Columbia.

Columbia este una din cele mai mari tari producatoare de cafea din lume. Un espresso din cafea proaspat prajita este caracterizat de un corp si aroma bogate si destul de acida.

Cafeaua din Costa Rica are o aciditate medie si o usoara aroma de fum. Boabele sunt si gustul mai putin plin. Aceasta cafea este perfecta pentru un latte, daca este prajita mediu.

Guatemala are o cafea mai acida, cu aroma de ciocolata picanta.

Mexic Maragogype este cafeaua cu cel mai mare bob din lume. Are un gust neted, cu tenta de ciocolata si alune.

Jamaica produce o cafea speciala, Jamaica Blue Mountain. Este una din cele mai scumpe cafele din lume, fiind foarte aromata. (Se regaseste in unul din sortimentele noastre New York (lista completa aici).

Solul vulcanic din Hawaii produce Kona, aceasta specialitate de cafea care se caracterizeaza prin aroma dulce, usor picanta.

Africa

Africa este tara de origine a boabelor de cafea.

Cafelele din Kenia au o coropolenta medie si sunt dulci, evocand arome florale. Expertii spun ca aceste boabeau reminiscente de vin.

Cafeaua etiopiana are, de obicei, o aroma florala si fructata. Etiopia este renumita pentru cele trei variante de cafea:

  • Etiopian Sidamo
  • Etiopian Yirgacheffe
  • Harar etiopian

Tanzania Peaberry: numele „peaberry” provine din faptul ca, în loc de cele doua boabe intr-o pastaie, se afla doar una, rotunda, asemanatoare cu bobul de mazare (pea inseamna mazare). Aceasta cafea cu aroma puternica, aromata, creste pe muntele Kilimanjaro.

Cafeaua din Arhipelagul Indonezian

Cafeaua de inalta calitate creste pe insulele cu clima subtropicala, in special in insulele Sumatra, Java si Sulawesi.

Cafeaua din arhipelagul indonezian are un corp bogat, usor acida, aromata, cu reminiscente de pamant.

Kopi Luwak, cea mai scumpa cafea din lume, este o specialitate indoneziana de cafea. Mai multe detalii aici despre acest sortiment.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?