Skip to main content
cafea

Kopi Luwak – De ce este cea mai scumpa cafea din lume?

By 23 iulie 2018august 15th, 2018No Comments
kopi luwak

Kopi Luwak este, fara indoiala, cea mai scumpa cafea din lume. Cunoscuta  pentru gustul sublim, aroma tentanta de ciocolata si gustul de nuca, aceasta bautura  este apreciata de majoritatea iubitorilor de cafea din intreaga lume.

De ce este speciala Kopi Luwak?

Aceasta se obtine din excrementele unui animal, civeta de palmier (o combinatie intre dihor si pisica). Practic, acest animal se hraneste cu fructele arborelui de cafea, mancand partea rosie a fructului si eliminand prin excremente partea interioara, adica bobul din care se prepara cafeaua. Desi bobul de cafea nu este digerat, enzimele din tubul digestiv modifica compozitia chimica a acestuia. Astfel, cafeaua preparata din aceste boabe va fi mai aromata si mai putin amara.

Se cultiva in sudul Asiei, in special in Indonezia. Pretul acestei cafele ajunge la 500 de dolari/kg.

Ce probleme au aparut cu Kopi Luwak?

Kopi Luwak a fost adusa pentru prima data in Occident in 1991. De atunci, consumul si implicit productia au tot crescut, astfel ca in acest moment se produc peste 50 de tone anual.  Pe langa Indonezia, astazi se mai produce si in India, China, Vietnam sau Filipine. Tinand cont de pretul piperat al acestei cafele, interesul pentru a o contraface a tot crescut. Astfel, acele civete sunt prinse in salbaticie, apoi puse in niste custi mici, unde sunt hranite excesiv cu o cafea ieftina.  Bineinteles, gustul difera de cel al veritabilei cafele Kopi Luwak. In primul rand pt ca in salbaticie animalele se hranesc doar cu anumite fructe de cafea, iar in al doilea rand, pentru ca in salbaticie acele mamifere se comporta altfel, iar cafeaua rezultata este diferita din punct de vedere chimic.

O alta metoda de contrafacere este aceea de a amesteca Kopi Luwak cu o cafea obisnuita. Ulterior este vanduta ca un sortiment veritabil de Kopi Luwak.

Cum vei sti ca ai cumparat o cafea adevarata?

Culoarea este verde galbuie, iar boabele sunt uniforme. In boabele adevarate veti gasi foarte putine structuri rupte, iar punctele negre de pe cafea vor lipsi. Aroma este mult mai puternica decat a cafelei obisnuite, avand un corp plin cu arome de nuci. Este mai putin acida, astfel ca un pacient bolnav de ulcer n-ar avea nicio problema sa bea o ceasca de Kopi Luwak. Aceasta este neteda pentru stomac si nu provoaca iritare.

Kopi Luwak este produsa la scara mica. Vanzarea in cantitati mari sau ambalata in saci de zeci de kilograme este aproape imposibila. Recoltarea si procesarea este extrem de costisitoare si de scumpa. Astfel, nu te entuziasma daca vei vedea Kopi Luwak la preturi mici, pentru ca este cu siguranta falsa.

Cea mai buna metoda pentru a cumpara adevara Kopi Luwak este de a o comanda de la furnizori de incredere, certificati. Ar fi de preferat sa cumparati cantitati mici cel putin pentru prima data, pentru a te convinge de calitatea acesteia.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?