Skip to main content
Generale

Muzee ale cafelei

By 9 decembrie 2019No Comments
muzeul cafelei din Santos

Vom discuta despre doua interesante muzee ale cafelei, aflate pe doua continente diferite. Primul este muzeul cafelei din Santos, Brazilia, una dintre marile puteri ale cafelei. Celalalt, un alt muzeu de prestigiu, se afla in Austria.

Muzeul cafelei din Brazilia (Museu do Cafe Brasileiro), Santos, Sao Paulo, Brazilia

Acest loc este fortareata a cafelei braziliene. Cafeaua este un factor important in istoria imensa a tarii latino-americane. O ramura a unui arbust de cafea ocupa un loc in stema nationala, alaturi de un arbust infloritor de tutun.

Cafeaua a influentat in mare parte statul Sao Paulo. Aceasta a avut un rol special in fondarea a aproape 90% din orase! In unele dintre acestea, cum ar fi Santos, in mod clar, cafeaua a fost motorul dezvoltarii. Bautura mult iubita ajunge la cafenelele din portul Santos, acestea primind primi o marca comerciala Santos 1 sau Santos 2, in functie de calitatea cafelei.

Muzeul cafelei este faimos pentru expozitiile sale si pentru frumoasa cladire in care se afla. Si-a deschis portile in vechiul Institut de Tranzactionare a Cafelei (Palacio da Bolsa Oficial de Cafe) in 1922 sub control de stat, cu scopul de a monitoriza comertul cu cafea.

Asa-numita „Camera de licitatii” a fost pentru zeci de ani centrul comertului cu cafea, fiind frecventata de elita din Sao Paulo. La parter putem gasi acum un centru de cercetare, unde in secolul trecut, se tranzactionau actiunile. Camera splendida decorata cu vitralii si tablouri a primit un loc in turnul eclectic si este inca una dintre principalele atractii ale muzeului.

Vizitatorii muzeului se pot bucura de o calatorie in timp. Pot urmari calea lunga a cafelei de la sosirea primului arbust de cafea in Brazilia, apoi dezvoltarea plantatiilor si pana in zilele noastre, cand Brazilia a devenit cel mai mare producator de cafea din lume.  

Putem afla despre procesul de preparare a cafelei, precum si despre obiceiurile fermelor de cafea din Brazilia si elementele populare din mediul rural. In plus, muzeul acorda o atentie deosebita schimbarilor sociale si economice cauzate de cafea, precum extinderea retelei de cai ferate.

Muzeul cafelei joaca un rol important si in formarea viitorilor barista. Pe lânga cursurile lunare de initiere, se organizeaza si alte clase, ateliere si seri de discutii.

Cafeneaua muzeului este una dintre cele mai importante din Sao Paulo; cei interesati pot alege dintr-o gama uriasa de specialitati de cafea din diferite regiuni din Brazilia. Pot participa la degustari sau pot cumpara diverse sortimente de cafea boabe.

Expozitia il comemoreaza si pe Jacinto. Celebrul om a fost un muncitor portuar de origine spaniola sau portugheza, care a primit numele de „Samson al debarcaderilor” dupa triumful sau la un turneu. Potrivit legendei, Jacinto a fost capabil sa poarte pe umeri 5 saci de cafea, avand aproximativ 300 kg.

Astazi, lucratorii portuari considera ca acest lucru este imposibil. Ei sustin ca o persoana poate face fata cu cel mult 2 saci, adica 120 de kg.

Muzeul cafelei din Viena (Wiener Kaffeemuseum), Viena, Austria

Muzeul Cafelei din Viena este operat de Kaffee Kompetenz Zentrum. Aici sunt organizate diferite evenimente si ateliere.

Principalul obiectiv este accentul pe aspectele economice, sociale si culturale ale cafelei. Nu a fost o initiativa a statului, ci pasiunea unui om privat a jucat un rol major in crearea muzeului.

Edmund Mayr, curatorul, considera ca ar trebui sa fim atenti la valorile culturale de prima clasa. Si-a deschis colectia privata de 50 de ani in fata publicului in 2003. In timp ce mergem prin showroom-urile din Wiener Kaffeemuseum cunoastem istoria cafelei, putem admira espressoare vechi si alte dispozitive pentru prepararea cafelei din diferite epoci si culturi.  De asemenea, vom regasi nenumarate rasnite si accesorii pentru cafea.

Pe lânga expozitia permanenta, uneori sunt si expozitii temporare. Cladirea ofera un loc si pentru concerte, seri de lecturi, prezentari sau seminarii speciale.  Cei norocosi sunt ghidati prin acest paradis al cafelei chiar de catre Edmund Mayr.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?