
Cele mai scumpe cafele din lume vin la un pret pe masura. Sunt multe sortimente exclusiviste, dar care nu reflecta calitatea. Preturile acestor sortimente sunt afectate de legile pietei, anume cererea si oferta si nu neaparat rezultatele degustarilor unor specialisti. Indubitabil, toate aceste sortimente scumpe provin din cafea Arabica. Aceasta lista se schimba in fiecare an sau chiar mai des, in functie de productia din sortimentul respectiv. Spre exemplu, Jamaica Blue Mountain a avut parte de o crestere a pretului in 2017 si 2018, intrucat la sfarsitul anului 2016 au fost inundatii mari in zona, care au distrus mare parte din recoltele de cafea.
Este recomandat sa cumparati aceste cafele din surse sigure, pentru a evita probleme de sanatate sau igiena. Preturile piperate ale acestor cafele atrag si multi impostori, care vand la acele preturi cafea obisnuita, uneori din surse indoilelnice. Din punct de vedere al calitatii, nu exista cafele care sa merite pretul de 10 ori sau de 100 de ori mai mare comparativ cu pretul unei cafele Arabica de cea mai buna calitate. Sunt cafele foarte bune care costa in jur de 100 – 150 de lei pentru un kg. Prin comparatie, Kopi Luwak, care poate costa si de 30 de ori mai mult, nu este nici pe departe de 30 de ori mai aromata sau mai fina. Partea superioara a preturilor este crescuta artificial de oferta redusa.
Iata o lista cu cele mai scumpe 9 cafele din lume
Kopi Luwak
Kopi Luwak se prepara folosind boabe de cafea care au fost deja consumate si expulzate de un mic mamifer cunoscut sub numele de civeta.
Acest animal nocturn, ofera o aroma amaruie distincta, datorita trecerii boabelor de cafea prin tractul digestiv. Prajirea acestora trebuie sa fie usoara. Pretul acestui sortiment ajunge la 600 de dolari pentru un kg. Mai multe detalii despre acest sortiment puteti gasi aici .
Guatemala Huehuetenango (El Injerto)
Mai precis, cafeaua este cunoscuta sub numele de El Injerto din regiunea Huehuetenango din Guatemala. Se poate vinde cu mai mult de 100 de dolari per kg. La premiile anuale de excelenta, cafeaua a obtinut primul loc in 2006, al șaselea in 2007 si al treilea in 2002.
Los Planes
Cultivata in regiunea Citala din El Salvador, cafeaua Los Planes este recunoscuta pentru aroma dulce florala. Pretul ajunge la 100 de dolari pentru un kg. In 2006, aceasta cafea a obtinut locul al doilea la premiile de excelenta.
Panama Esmeralda Geisha
Cultivat in Boquete, Panama, la umbra copacilor de guava, aceasta cafea este recunoscuta pentru gustul si aroma fina. Se dezvolta pe pantele muntelui Baru in vestul statului Panama si poate costa pana la 200 de dolari pentru un kg, fiind printre cele mai scumpe cafele.
Kona
Este cultivata pe pantele vulcanice ale insulei mari din Hawaii. Cafeaua Kona vinde adesea pentru mai mult de 60 de dolari per kg. Costurile ridicate ii determina pe multi fermieri de cafea Kona sa amestece aceasta cafea cu soiuri ieftine, ceea ce insemana ca este important ca achizitia ei sa fie din surse sigure.
Yauco Selecto
Cultivat in regiunea Yauco din muntii sud-vestici din Puerto Rico, Yauco Selecto este cunoscuta pentru gustul sau extrem de bland. Pretul acesteia ajunge la 70 de dolari pentru un kg.
Fazenda Santa Ines
Cultivata in regiunea Mina Gerais din Brazilia, Fazenda Santa Ines poate costa peste 100 de dolari pentru un kg. A castigat cel mai mare premiu in Brazilia in 2006.
Jamaica Blue Mountain
Este cultivata pe proprietatea Wallenford din Muntii Albastri din Jamaica si este cunoscuta pentru aroma placuta si lipsa gustului amar specific multor sortimente de cafea. Pretul acesteia ajunge la 150 de dolari per kg. 80% din productia acestei cafele fine este exportata in Japonia.
Blue Pine Forest
Productia de cafea din Haiti inca sufera dupa acel tsunami devastator care a lovit insula in 2010, distrugand infrastructura si luand viata multor oameni implicati in afacerea cu cafea. Productia a continuat, datorita cultivarii la altitudini mari, astfel ca valurile nu au ajuns pana acolo. Totusi, a fost o lovitura imensa.
Aceasta cafea are un gust echilibrat, aroma bogata si corp mediu. Pretul acesteia depaseste 50 de dolari.
Cele mai scumpe cafele vin din intreaga lume. Nicio tara nu are monopol asupra calitatii, pretului sau locului in clasament. Spre deosebire de vin, cafeaua nu poate fi pastrata mai mult de un an sau doi, fara a deveni amara sau neconforma. Fermierii din intreaga lume dezvolta constant noi tipuri de cafea, hibrizi si incrucisari, care sa reziste la conditiile locale si sa ofere arome noi si bogate.
One Comment