Skip to main content
Generale

Ce lapte pentru cafea folosim?

By 29 ianuarie 2019No Comments
lapte pentru cafea

Laptele este unul dintre cele mai consumate alimente la nivel mondial. Poate fi folosit in starea sa naturala, ca ingredient pentru gatit sau in combinatie cu cafeaua, pentru a obtine minunate si savuroase bauturi pecum latte macchiato sau cappuccino. De precizat ca exista si o zi mondiala a laptelui, sarbatorita pe 1 iunie.

Laptele animal

Laptele de origine animala provine din glandele mamare ale mamiferelor ca vaci, capre, oi etc. Cea mai mare parte a laptelui animal  vandut la nivel mondial este cel de vaca (85%). Asta nu inseamna ca laptele de vaca este potrivit fiecaruia dintre noi. Sunt oameni care sunt alergici la laptele de vaca sau care au intoleranta la lactoza. Cele mai consumate tipuri de lapte animal dupa cel de vaca, sunt laptele de bivol, de capra, de camila, de oaie si de yak. Oricare dintre aceste tipuri poate fi folosit ca lapte pentru cafea, inclusiv pentru steamer sau dispozitiv de spumare (cappuccinator). Aici se poate gasi si o lista cu sortimentele de cafea pe care noi le oferim, inclusiv sugestii pentru sortimentele potrivite in combinatie cu laptele.

Laptele este, de asemenea, prelucrat intr-o varietate de produse lactate, inclusiv unt, smantana si branza. Este interesant faptul ca UE a adoptat in 2013 reglementari prin care interzice producatorilor de produse din lapte vegetal sa utilizeze termeni precum „unt” sau „branza” pentru a descrie produsele lor. Acesti termeni se refera doar la produse obtinute din lapte animal.

Laptele vegetal

Laptele vegetal se obtine prin combinarea materialului vegetal cu apa. Procesul nu este insa unul complicat, astfel incat se poate obtine laptele preferat chiar si acasa. Printre numeroasele tipuri de lapte vegetal, cele mai populare sunt cele de soia, migdale, orez, ovaz, caju sau nuca de cocos.

Laptele de soia este similar cu laptele de vaca in ceea ce priveste aspectul, grosimea si textura. Gustul difera in functie de soiul plantei si procesul de productie. Recomandat ca lapte pentru cafea.

Laptele de migdale este cel mai popular lapte vegetal, datorita varietatii sale. Exista pe piata neidulcit, indulcit sau cu diverse arome (ex. vanilie sau ciocolata).  Recomandat ca lapte pentru cafea.

Laptele de nuca de cocos este natural. Nu este necesara combinarea sa cu apa. Este dulce si contine grasimi si uleiuri foarte sanatoase pentru organism. Se poate consuma ca atare sau ca ingredient pentru gatit. Nu il recomandam ca lapte pentru cafea.

Laptele de caju se poate obtine foarte usor acasa. Pe langa boabele de caju, mai ai nevoie doar de un blender. Vei obtine un lapte cremos si racoritor, un substituent vegetal al  laptelui de vaca. Multi sunt de parere ca odata incercat laptele de caju, este greu sa mai renunti la el. Poate fi folosit ca lapte pentru cafea, insa nu va veti bucura de o spuma la fel de consistenta si gustoasa ca cea din lapte animal.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?