Skip to main content
cafea

Cantitatea de cofeina din diferite bauturi pe baza de cafea

cantitatea de cofeina din espresso

Cantitatea de cofeina difera in functie de tipul de bautura, modul de preparare si alti factori despre care vom vorbi in acest articol. Totusi, un lucru este cert. Aproape toti adultii consuma cofeina.  Spre exemplu, 95% dintre adultii americani consuma zilnic cofeina. Cea mai mare parte provine din cafea. Totusi, tipurile de bauturi pe baza de cafea au niveluri diferite de cofeina.

FDA (Food and Drug Administration) din SUA a concluzionat ca o cana normala de cafea de 8 aproximativ 220 ml, ofera intre 80 si 100 mg de cofeina. Aceeasi cantitate de ceai verde sau negru contine intre 30 si 50 mg. Bauturile racoritoare ofera mai putina cofeina, iar bauturile energizante contin substantial mai multa.

Iata cateva dintre diferitele tipuri de cafea si cantitatea de cofeina estimata pentru fiecare:

Cafeaua la filtru

Orice bautor de cafea a incercat macar o data cafeaua la filtru. O cana normala de cafea astfel preparata, contine aproximativ 95 de mg de cofeina.

Cold Brew (cafea rece)

Este un tip nou de bautura pe baza de cafea. Pe scurt, se prepara prin introducerea cafelei macinate in apa rece. Cold brew este diferita de iced coffee (cafea inghetata). Cantitatea de cofeina  pentru o cana normala din aceasta bautura contine intre 100 si 157 mg de cofeina.

Espresso

Espresso este o bautura tare, devenita populara in toata lumea. Italienii au creat-o si este omniprezenta in obiceiurile acestora si in toate cafenelele italiene. Se prepara prin infuzarea de apa fierbinte prin cafeaua macinata, la presiune mare. Datorita continutului ridicat de cofeina, un espresso are in jur de 30 de ml, care ofera aproximativ 63 mg de cofeina.

Cafeaua decofeinizata

Cei mai multi ar crede ca aceasta nu contine deloc cofeina. Totusi, chiar daca producatorii reduc semnificativ cantitatea de cofeina, nu este posibila eliminarea acesteia in totalitate. Nu ar mai fi cafea sau ar strica profilul bauturii. De aceea, o ceasca normala de cafea decofeinizata mai contine in jur de 2 mg de cofeina.

Cafeaua instant

Cafeaua instant este o bautura de cafea sub forma de pudra, care se obtine prin evaporarea cafelei lichide, rezultand acea pudra. Ulterior, se prepara adaugand apa sau lapte. O cana normala de 220 de ml contine aproximativ 63 mg de cofeina.  Aceasta cantitate reprezinta putin peste doua treimi din ceea ce te-ai astepta sa gasesti in aceeasi cantitate de cafea normala.

Metode de prajire si sortimentele de cafea

Nu doar modul de preparare influenteaza  cantitatea de cofeina. Spre exemplu, desi ai putea crede contrariul, cafelele mai prajite contin mai putina cofeina, intrucat aceasta este eliminata prin prajire. Mai multe detalii despre acest subiect, poti gasi aici.

Principalele sortimente de cafea sunt Arabica si Robusta. Cea din urma contine cu pana la 3 ori mai multa cofeina decat Arabica. Asta inseamna ca un espresso preparat din cafea Robusta va avea cantitatea de cofeina mai mare.

Easycoffee.ro iti poate oferi cafeaua potrivita pentru biroul tau. Gasesti aici detalii despre 20 de sortimente, despre cantitatile de Arabica sau Robusta si despre gradul de prajire. In plus, vom veni la tine la birou si te vom invata sa prepari atat un espresso savuros, cat si un cappuccino perfect, in 3 culori.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?