
Cafeaua instant este consumata in prezent de aproximativ 25% dintre bautorii de cafea. Asta inseamna ceva mai mult de 500 de milioane de cesti din cele 2.2 miliarde de cafele consumate zilnic. Totusi, consumul este in scadere. In 2014 acesta a reprezentat aproximativ o treime din total cafele consumate.
In continuare, vom prezenta istoria cafelei instant, cum se obtine si avantajele si dezavantajele ei.
Istoria cafelei instant
Dupa unele informatii, prima versiune a cafelei instant a fost inventata in 1771 in Marea Britanie. In America, acest produs a fost dezvoltat in 1853. Produsul, care a devenit oficial cafeaua instant pe care o bem astazi, a fost opera unui barbat numit David Strang, din Noua Zeelanda, in 1890. El a fost fondatorul unei companii numite Strange Coffee. El si-a brevetat inventia, dar a brevetat si procesul pe care l-a folosit pentru a dezvolta aceasta cafea revolutionara. Procesul a fost numit “aer cald uscat” si se spune ca a fost proiectat pentru prima data de omul de stiinta din Japonia Satori Kato. Dupa aceasta, alte companii de cafea si-au dezvoltat si propria cafea instant, deoarece popularitatea acestei bauturi crescuse. Poate ca una dintre cele mai populare marci din lumea cafelei isi castiga popularitatea cu ajutorul acestei cafele. Vorbim despre Nescafe (stii cu siguranta despre 2 in 1 sau 3 in 1).
Cum se obtine cafeaua instant?
Exista doua metode in procesul de productie atunci cand vorbim despre cafea instant. Prima a fost cea mentionata mai sus numita “procesul de aer cald uscat”. Aceasta se obtine prin pulverizarea cafelei lichide prin aerul cald uscat. Astfel, particulele fine sunt uscate si transformate intr-o pulbere fina.
Celalalt proces este mai frecvent in productia de cafea instant. Il vom descrie in continuare. Boabele proaspat culese sunt aduse la fabrica. Boabele crude sunt selectate, decojite, uscate, iar apoi prajite in niste cuptoare mari. Acestea sunt amestecate constant, pentru o prajire uniforma. Din cuptor, acestea sunt directionate in rasnita industriala, unde sunt macinate fin. De acolo, cafeaua macinata face o calatorie la urmatoarea sectiune de productie, unde se fierbe intr-o cantitate mica de apa. Zatul este eliminat si se pastreaza doar cafeaua concentrata, mai degraba un lichid gros si concentrat. Ulterior, lichidul este incalzit pana ce apa se evapora, ramanand doar o “pudra de cafea”.
Cafeaua instant granulata se obtine ulterior, prin racirea “pudrei de cafea” la -50 de grade Celsius. Racirea se realizeaza cu gheata uscata, care va ingheta pudra de cafea. Ulterior, este sparta in granule mici. Acestea contin in continuare apa care trebuie eliminata. Provocarea consta in extragerea apei fara ca apoi cafeaua sa devina din nou lichida, deoarece ar elibera aromele. Deci, granulele sunt incalzite la 60 de grade Celsius intr-un vid puternic. Sub presiune, apa se vaporizeaza si se transforma direct in abur. Procesul se numeste sublimare. Apa este astfel extrasa, ramanand doar granulele, care ulterior vor fi ambalate si comercializate.
Avantajele si dezavantajele cafelei instant
Daca este consumata zilnic in doze mari, cafeaua instant poate fi daunatoare, ca orice alta mancare sau bautura, deci nu ar fi inteligent daca exagerati cu aceasta.
Vom prezenta 3 lucruri bune si 3 mai putin bune despre cafeaua instant.
Cele 3 lucruri bune sunt:
- este foarte rapid si usor de pregatit. Doar adaugi apa fierbinte peste cafea, amesteci putin si gata!
- nu exista deseuri in procesul de preparare.
- de asemenea, exista o multime de retete care includ cafea instant. De exemplu, pe langa cafeaua instant de baza, poti prepara cafea instant cu gheata (adaugand cuburi de gheata, putin lapte sau frisca si cacao sau vanilie), latte instant (cu lapte fierbinte) etc.
Cele 3 aspecte mai putin bune sunt:
- Pentru unii consumatori, gustul este departe de cel al unui espresso. De aceea, Evita acest tip de cafea.
- In procesul de pregatire (care este foarte rapid), nu exista romantism sau conexiune. Pentru multi, mirosul cafelei proaspat rasnite, felul in care este preparata, crema care este obtinuta la un espressor bine reglat, sunt esentiale. Ei bine, cu cafeaua instant nu vei avea asta. O lingura de cafea, niste zahar, apa fierbinte si gata!
- Exista, de asemenea, pericole pentru sanatate, cum ar fi malabsorbtia (cafeaua instant poate scadea absorbtia fierului in organism) si carcinogenitatea (consumatorii de cafea instant prezinta un risc mai mare de a face cancer de vezica urinara). Asadar, din aceasta cauza, in tarile moderne, exista reglementari stricte pentru producatorii de cafea instant care includ sortimentele de cafea utilizate la preparare, originea lor, anul de productie, nivel de cofeina etc.
Deci, alegerea este a ta! Daca alegerea ta este un espresso sau o bautura pe baza de espresso, cere-ne ajutorul si o vom face cu placere!