Skip to main content
cafea

Zatul de cafea – 5 utilizari practice

By 11 septembrie 2018No Comments
espressor in comodat

Cafeaua este  printre cele mai populare bauturi in intreaga lume. Stim foarte bine ca zatul de cafea rezulta in urma prepararii acesteia. In cele mai multe cazuri, aceste este aruncat. Totusi, zatul de cafea are foarte multe intrebuintari practice. Deci daca pana acum obisnuiai sa il arunci, pe viitor s-ar putea sa reconsideri acest aspect. Mai jos vei gasi 5 utilizari practice si inedite ale zatului de cafea.

Fertilizeaza gradina

In multe cazuri, solul nu contine nutrientii necesari pentru cresterea optima a plantelor. De asemenea, pe masura ce plantele cresc, absorb substante nutritive din sol, lasandu-l in cele din urma epuizat. Astfel, majoritatea gradinilor trebuie fertilizate pentru a se asigura ca plantele au hrana de care au nevoie pentru a supravietui.

Zatul de cafea contine cateva substante si  minerale cheie pentru cresterea plantelor:  azot, calciu, potasiu, fier, fosfor, magneziu si crom. De asemenea, el poate ajuta si la absorbtia metalelor grele care pot contamina solul. Tot ce trebuie sa faci este sa imprastii zatul pe solul din jurul plantelor.

Zatul de cafea curata si dezinfecteaza diverse suprafete din casa

Zatul de cafea este abraziv si poate ajuta la eliminarea acumularilor de pe diverse suprafete. De asemenea, poate dezinfecta respectivele suprafete, datorita proprietatilor antibacteriene ale zatului de cafea. Asadar, acesta poate reprezenta o alternativa in cazul in care nu vrei sa utilizezi substante chimice. Poate fi folosit pentru curatarea chiuvetei, a vaselor sau a gratarului.

Exfoliaza pielea

Particulele din zatul de cafea functioneaza ca agent de exfoliere si ajuta la indepartarea murdariei si a petelor moarte de pe piele. Pentru asta, amesteca zatul cu putina apa sau ulei de cocos si maseaza-ti corpul si fata cu acel amestec.

Se mai poate amesteca si cu miere si ajuta la exfolierea si implicit regenerarea rapida a buzelor . Mai mult, cofeina din zat are proprietati antioxidante puternice, care protejeaza pielea de arderile solare.

Reduce celulita

Celulita se manifesta ca o imperfectiune a pielii, care afectează 80-90% dintre femeile adulte. Apare din cauza depunerilor de grasime in zona feselor si coapselor. Atunci cand zatul este aplicat local, acesta ajuta la descompunerea grasimii si la cresterea debitului de sange din zona, diminuand astfel aspectul celulitei.

Stimuleaza cresterea parului

Sampoanele, vopselele de par si produsele pentru aranjarea acestuia lasa uneori reziduuri care pot afecta parul. Exfolierea scalpului cu ajutorul zatului de cafea poate elimina eventualele acumulari si reziduuri de pe par, inclusiv celulele moarte din acesta. Mai multe studii au demonstrat ca substanta care se regaseste in zat, cofeina, stimuleaza cresterea parului. Aplicarea cofeinei  asupra pielii capului creste fluxul sanguin si accelereaza cresterea parului. Inainte de a utliza samponul, ia o mana de zat de cafea si maseaza scalpul si parul pentru cateva minute. Apoi clateste-te si foloseste samponul. Fa asta o data sau maximum de doua pe saptamana!

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?