Skip to main content
cafea

Top 10 tari cu cel mai mare consum de cafea per capita

By 15 decembrie 2018No Comments
consumul de cafea per capita

Cu un Starbusks aproape la fiecare colt, cu McDonalds transformat in McCafe, ai crede ca Statele Unite ar fi pe primul loc la consum de cafea per capita. Totusi, consumul din aceasta tara este unul mediu, de aproximativ 4,5 kg pe an, fiind abia pe locul 25. Prin comparatie, in Romania se consumaputin peste 2 kg anual, fiind pe locul 50 in lume. Este imbucurator faptul ca trendul este in crestere si in acelasi timp, din ce in ce mai multi romani sunt interesati sa consume cafea de calitate. Haideti sa vedem cum stau lucrurile in tarile in care se consuma cea mai multa cafea pe cap de locuitor.

10 – Canada: 6,5 kg cafea per capita

Canada este singura tara din top 10, care nu face parte din Europa. Se pare ca intreaga populatie de 36 milioane a Canadei iubeste cafeaua, fiind considerata cea mai populara bautura din tara. Desi sunt multe cafenele raspandite prin intreaga tara, cea mai mare parte a cafelei se consuma acasa sau la birou. Vremea rea si iernile lungi sunt factori determinanti  atat pentru consumul ridicat, cat si pentru locul unde se consuma cafeaua.

9 – Luxemburg: 6,5 kg cafea per capita

Luxemburg este o tara mica, dar cu o mare dragoste pentru cafea. Sunt o multime de cafenele in capitala Luxemburg City, consumandu-se atat espresso, cat si specialitati pe baza de cafea. Una dintre acestea este „Russian Milk”, care este practic un latte, consumat alaturi de un desert.

8 – Belgia: 6,8 kg cafea per capita

Cand te gandesti la Belgia, iti vin mai degraba in minte acele waffle sau nenumaratele marci de bere. Totusi, Belgia are o traditie insemnata si in ceea ce priveste cafeua. Avand colonii in Africa, Belgia a fost capabila sa-si satisfaca necesitatile pentru cafea, cultivand-o in Congo si Rwanda. Astazi, cu nenumarate cafenele in fiecare oras, este usor sa bei o cafea de calitate, alaturi de cele mai renumite  waffle, alternativa belgiana pentru gogosi.

7 – Elvetia: 7.9 kg cafea per capita

Ca in majoritatea tarilor din aceasta lista, cafeaua este o activitate sociala in Elvetia. Bauturile pe baza de espresso sunt cele mai populare in aceasta tara, cafeaua la filtru neavand aici mare cautare. Desi o ceasca de cafea poate avea un pret extrem de piperat intr-o cafenea elvetiana (poate depasi in multe locuri 15 lei), elvetienii obisnuiesc sa consume in jur de 5 cesti pe zi.

6 – Suedia: 8,2 kg cafea per capita

In Suedia exista un concept caruia ii spune „fika” si care face referire la „a avea cafea”. Acestui concept ii este asociata industria de panificatie, intrucat cafeaua este de cele mai multe ori asociata cu o prajitura sau un biscuit. Multe situatii se califica ca fiind „fika”, printre acestea fiind micul dejun, o pauza cu colegii sau orice adunare sociala. Toate acestea implica cafeaua, care reprezinta un mod de viata, nu doar o simpla bautura.

5 – Olanda: 8,4 cafea per capita

In 1616, Olanda a fost prima tara din Europa care a avut arbori vii de cafea. Acestia au fost adusi din Yemen de catre Pieter van der Broecke. Ulterior, acestia au fost transportati in coloniile olandeze din Java si Surinam. Olanda a devenit astfel un cultivator important de cafea, fiind principalul furnizor de cafea in Europa. Inevitabil, cultura cafelei in aceasta tara este bine inradacinata. Interesant este ca exista culturi diferite cu privire la prajiturile cu care se serveste cafeaua. In nord, unde sunt preponderent protestanti, cafeaua este servita cu o singura prajitura, ca un semn al modestiei. In sud, unde sunt in special catolici, cafeaua este servita cu „vlaai”, fiind practic o bucata mare de placinta.

4 – Danemarca: 8,7 kg cafea per capita

In Danemarca, cafeaua este servita la fiecare masa, avand un rol central si la ocaziile speciale. Este servita cu biscuiti, prajituri sau mici sandviciuri. De asemenea, se remarca prin pretul extrem de piperat al cafelei.

3 – Islanda: 9 kg cafea per capita

Este evident ca exista o corelare intre clima rece si consumul de cafea. A sta intr-un loc incazlit si a savura o cafea fierbinte si savuroasa, reprezinta o forma de confort. Acestia consuma in jur de 5 cafele pe zi.

2 – Norvegia: 9,9 kg cafea per capita

La fel ca majoritatea tarilor europene, cafeaua in Norvegia a fost prima data populara printre bogati, la inceputul secolului al XVIII-lea. Desi la acea vreme era o tara relativ saraca, fiind condusa de guvernul Danemarcei, a avut avantajele sale, intrucat cafeaua ieftina din Java care intra in tara, a deschis apetitul norvegienilor pentru cafea.

„Kaffe” este de obicei servita neagra la micul dejun, si cu desert dupa cina. De asemenea, norvegienii invita oameni acasa in mod obisnuit,  special pentru cafea, serviti cu prajituri si produse de patiserie.

1 – Finlanda: 12 kg cafea per capita

Daca ai intalni vreodata un finlandez, ai intelege ca media de 12 kg este sub consumul unui adult, intrucat in acea medie intra si copiii sau alte persoane care nu pot consuma cafea.

Cafeaua se consuma de regula toata ziua, in fiecare zi, iar pauzele de cafea sunt solicitate de majoritatea sindicatelor muncitorilor.

Cele mai populare cafele in Finlanda sunt cele foarte putin prajite, mult mai putin prajite decat in oricare alt loc din lume. Acest lucru se intampla probabil pentru ca finlandezii obisnuiau in trecut sa cumpere cafea verde, pe care s-o prajeasca acasa. Daca sunteti invitati intr-o casa finlandeza, pregatiti-va sa fiti intampinati cu multa cafea fierbinte. Nu cereti cafea decofeinizata, intrucat aceasta este practic inexistenta in aceasta tara nordica.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?