Skip to main content
cafea

Espressor sau expresor? Cum se scrie si se pronunta corect?

By 14 mai 2018iunie 4th, 2018No Comments
espressor de cafea

In primul rand, nici espressor si nici expresor nu se regasesc in DEX. Avem in DEX doar o definitie pentru bautura pe baza de cafea, espresso: „cafea concentrata, preparata intr-un aparat special”. De remarcat ca „expresso” nu este un cuvant. Are radacina „expres”, care se regaseste si in „tren expres” . Termenul corect este „ESPRESSO”, provenind din radacina latina „press” sau „under pressure”. In multe tari, daca veti comanda „expresso”, veti fi ignorati politicos.

Termenul cel mai potrivit este „espressor”

Asadar, termenul „masinii de cafea” (denumirea in limba engleza: espresso machine) provine de la espresso, bautura preparata la aparatul special. Implicit, daca numele aparatului pentru cafea este un derivat al bauturii concentrate cu aroma intensa, espresso, este normal sa se numeasca espressor.

Totusi, pana la reglementarea in limba romana a acestui neologism, este posibil sa gasiti si alte modalitati de scriere, printre care: „expresor”, „espresor” sau „esspresor”.

Daca vrei sa afli mai multe informatii si despre modelele de espressoare automate Saeco, aici le vei gasi pe acelea pe care noi le oferim in sistem comodat.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?