Skip to main content
cafea

Diferente intre Arabica si Robusta

Diferente intre Arabica si Robusta

Diferente intre Arabica si Robusta sunt nenumarate, insa am incercat sa le evidentiem pe cele mai importante si mai relevante. De remarcat ca exista peste 100 de specii de cafea, insa acestea doua sunt cele mai cultivate si comericalizate.

Gustul si aroma

Arabica este mai acida si din acest motiv aroma sa este mai complexa. Este mai dulce, are tonuri florale, fructate, de ciocolata sau nuci. Robusta este mai cremoasa, insa mai putin rafinata ca aroma, mai aspra si mai amara.

Nivelul de cofeina

Robusta contine mai multa cofeina decat Arabica. Ceea ce poate parea un aspect  pozitiv, dar cofeina are un gust amar, ceea ce face o bautura neplacuta. De fapt, boabele de Robusta au un continut de cofeina de 2,7%, aproape dublu fata de 1,5% din Arabica.

Pretul

Boabele verzi de Robusta sunt de doua ori mai ieftine decat boabele de Arabica. Totusi, exista si arbori care produc o cafea Robusta de calitate superioara, comparabila la pret cu cea de Arabica.

Cultivarea

Robusta este mai usor de cultivat, are un randament mai mare si este mai rezistenta la insecte. Tocmai excesul de cofeina o apara in fata insectelor, intrucat cantitatea mai mare de cofeina  reprezinta o forma de aparare chimica, intrucat aceasta este toxica pentru insecte. Arborii care produc Arabica sunt mai mici, mai delicati si au nevoie de cerinte specifice de cultivare, cum ar fi vremea sau altitudinea.

Forma

Boabele de Robusta sunt mai circulare, aproape rotunde, in timp ce boabele de Arabica sunt mai ovale.

Inaltimea arborilor

Arborii de Arabica cresc de obicei intre 2,5 – 4,5 metri fata de inaltimea Robusta de  4,5 – 6 metri.

Productia

Aproximativ 75% din productia de cafea din lume este Arabica, aproximativ 25% fiind Robusta. Brazilia este cel mai semnificativ producator de Arabica, iar Vietnam produce cea mai mare cantitate de Robusta.

 

Chiar daca sunt diferente intre Arabica si Robusta, nu inseamna ca ele nu pot fi combinate. Sunt nenumarate sortimente de cafea care au in compozitie atat Robusta, cat si Arabica. Spre exemplu, pentru un cappuccino este de preferat un sortiment care are atat Robusta, cat si Arabica, intrucat prima ii confera taria in combinatia cu laptele, iar cea doua, aroma.  Easycoffee.ro ofera peste 20 de sortimente de cafea boabe pentru birouri. Poti afla aici detalii despre acestea, inclusiv procentele de Arabica si Robusta din compozitia acestora.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?