Skip to main content
cafea

Ce este un barista?

By 20 septembrie 2018No Comments
barista making coffee

Termenul de barista este des intalnit in zilele noastre. Are muzicalitate si atrage atentia. Barista este un adevarat specialist in cafea, care cunoaste toate secretele prepararii unei cafele savuroase. Asadar, nu oricine poate prepara o ceasca de cafea este un barista.

Conform definitiei oficiale, barista este o persoana a carei activitate principala o reprezinta  prepararea si servirea de espresso si alte bauturi pe baza de cafea. In realitate, lucrurile sunt ceva mai complicate, intrucat prepararea cafelei nu este o sarcina atat de simpla pe cat ar parea la prima vedere. Sunt multi factori de care un barista trebuie sa tina cont. Printre acestia ar fi: alegerea sortimentului potrivit, gradul de rasnire, dozarea cantitatii optime si nivelul de presare al cafelei rasnite, cantitatea de apa sau temperatura.

Cu siguranta aceasta activitate este complexa, necesitand studii, cunostinte si multa practica. Barista trebuie sa cunoasca atat functiile espressorului, cat si procesul prin care se prepara o cafea perfecta. Un bun specialist in cafea stie ce soiuri de cafea dau cel mai bun espresso sau cappuccino si stie cum sa faca spuma perfecta din lapte.

Cand a aparut termenul de barista?

Cultura cafelei a luat o amploare considerabila in secolul al XIX-lea. Implicit, cererea de specialisti in domeniul cafelei a inceput sa creasca semnificativ. Totusi, conceptul de barista a aparut la inceputul secolului al XX-lea, cand espressoarele au devenit accesibile si utilizate la scara mare. In prezent, exista o multime de scoli specializate. Acest fenomen insa, nu era comun in prima parte a secolului al XX-lea. Specialistilor din acea perioada le erau transmise informatiile despre cafea (din familie, de regula) iar ei la randul lor, urmau sa lase mostenire secretele cafelei.  Aceasta meserie a fost dominata de barbati, ceea ce se intampla si in prezent. Totusi, femeile sunt din ce in ce mai interesate de acest subiect.

Un barista trebuie ca in munca sa sa-si etaleze constant calitatile artistice. Trebuie sa inoveze, sa surprinda placut, sa creeze in permanenta noi retete, pentru a oferi intotdeauna si un espresso perfect, dar si un cappuccino cu o spuma cremoasa, asortat cu un desen special . „Latte art” devine tot mai popular si anumiti barista chiar se specializeaza in acesta activitate.

Exista competitii internationale pentru barista, in care concurentii isi pot etala cunostintele si abilitatile. Au de regula 15 minute, timp in care trebuie sa prepare un espresso, un cappuccino si o asa numita „reteta proprie”. Juriul ia in considerare aspecte ca armonia aromelor sau modul in care acesta a preparat bauturile. Un barista trebuie sa cunoasca sufletul cafelei si sa acorde importanta micilor detalii.

Barista vs tehnologie

Apare insa o intrebare. Dezvoltarea tehnica nu pune activitatea unui barista in umbra? Solutiile creative si estetice, descoperirea de retete noi, reglarea corespunzatoare a espressoarelor sunt toate in sarcina celui angajat ca barista.

Pe langa espressoarele profesionale pe care le regasim in baruri si restaurante si care sunt utilizate de specialisti sau barista, exista espressoarele automate, cum ar fi cele pe care le ofera compania noastra pentru birouri (aici gasesti modelele noastre). Acestea sunt extrem de usor de utilizat. Spre exemplu, la doar o apasare de buton, pot prepara un cappuccino. Asta inseamna ca espressorul transforma laptele intr-o spuma cremoasa si fina, rasneste cafeaua, o compacteaza, incalzeste apa la o anumita temperatura pe care o infuzeaza cu presiune prin cafeaua macinata si compactata. Combina apoi spuma de lapte si cafeaua pentru un cappuccino perfect in 3 culori. Pentru utilizatorul final este extrem de simplu. Totusi, ar trebui mentionate activitatile prealabile.

Inainte de toate aceste sarcini ale espressorului automat, trebuie selectat un sortiment bun de cafea, trebuie reglat gradul de rasnire astfel incat cafeaua sa fie cremoasa si consistenta. Mai trebuie stabilita temperatura optima astfel incat cafeaua sa nu fie arsa si mai trebuie reglate cantitatile in asa fel incat laptele si cafeaua sa fie in proportiile potrivite. Cea mai buna cafea si cel mai bun espressor automat nu garanteaza o cafea savuroasa. Astfel sunt necesare si cunostintele  unui specialist sau ale unui barista. Deci, inainte de a-ti achizitiona un espressor pentru birou sau pentru acasa, asigura-te ca are cine sa se ocupe de aceste detalii! Tehnologia substituie doar partial activitatea de barista.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?