Skip to main content
cafea

Ce ar trebui sa stii despre cafeaua decofeinizata?

By 5 septembrie 2018No Comments
espressor in comodat

Cafeaua este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Foarte multi oameni se bucura de gustul si beneficiile cafelei, insa unii, din diverse motive, doresc sa-si limiteze aportul de cofeina.

Pentru acestia, cafeaua decofeinizata este o excelenta alternativa. Practic, aceasta este o cafea obisnuita, din care a fost eliminata cofeina.

Ce este cafeaua decofeinizata si cum se obtine?

Este o bautura obtinuta din boabe de cafea din care a fost extrasa cel putin 97% din cofeina. Sunt mai multe metode de a extrage cofeina din boabele de cafea, cele mai uzitate folosind apa, solventi organici sau dioxid de carbon.

Boabele sunt decofeinizate inainte de a fi prajite si macinate. Valorile nutritive sunt aproape identice cu cele ale cafelei obisnuite, exceptand bineinteles nutrientii  care ar fi existat in cofeina.

Cu toate acestea, gustul si mirosul pot deveni putin mai blande, iar culoarea poate fi usor diferita. Aceste aspecte difera in functie de metoda utilizata.  Pentru cei care nu tolereaza gustul amar sau  pentru cei care sunt sensibili la cafeaua obisnuita, s-ar putea sa le placa mai mult acest tip de cafea.

Tinand cont ca 97% din cofeina este eliminata, inseamna ca boabele vor mai contine cofeina. O ceasca de cafea decofeinizata contine in jur de 3 mg. Prin comparatie, o ceasca de cafea normala contine intre 70 – 140 mg de cofeina, in functie de sortimentul de cafea, metoda de preparare si cantitatea cestii. Asadar, chiar daca nu este eliminata in totalitate, cantitatea de cofeina este nesimnificativa in cazul cafelei decofeinizata.

Cafeaua este o bautura sanatoasa ce contine numerosi nutrienti si antioxidanti. Cafeaua decofeinizata contine aproximativ aceleasi cantitati (in functie de metoda de decofeinizare, pot fi cu pana la 15% mai putini nutrienti sau antioxidanti). Antioxidantii sunt foarte eficienti in neutralizarea compusilor reactivi numiti radicali liberi. Acestia previn bolile cardiace, cancerul si diabetul de tip 2.

In plus, o ceasca de cafea decofeinizata contine 2,4% din doza zilnica de magneziu, 4,8% din doza de potasiu si 2,5% din cea de vitamina B3. Nu inseamna foarte mult, dar tinand cont ca nu are cofeina si se pot consuma mai multe cesti pe zi, valorile nutritive oferite de cafeaua decofeinizata pot fi insemnate.

Cine ar trebui sa aleaga cafeaua decofeinizata in defavoarea cafelei obisnuite?

Pentru unele persoane, o ceasca de cafea reprezinta un exces de cofeina. Intoleranta la aceasta substanta poate provoca agitatie, anxietate, probleme digestive sau tulburari ale somnului. Implicit, acestea ar trebui sa aleaga cafeaua decofeinizata.

Unele afectiuni medicale necesita diete cu restrictie la cofeina. Acestea includ pacientii care iau medicamente pe baza de reteta, care pot interactiona cu cofeina.

Femeile insarcinate care alapteaza sunt sfatuite sa-si limitezez aportul de cofeina. Copiii, adolescentii si indivizii care sufera de anxietate sau probleme de somn sunt sfatuiti sa faca acelasi lucru.

Avantajele cafelei obisnuite

Cafeaua este recunoscuta pentru efectele sale stimulative. Imbunatateste vigilenta si reduce senzatia de oboseala. Aceste efecte sunt datorate cofeinei continute in cafea.  Tot cofeinei ii sunt atribuite si urmatoarele beneficii: imbunatatirea memoriei, starii de spirit si timpului de reactie; performante sportive crescute; risc mai mic de ciroza hepatica sau leziuni hepatice.

Asadar, cafeaua este o bautura sanatoasa, care ofera nenumarate beneficii. Daca din diverse motive nu poti consuma cafea normala, cafeaua decofeinizata reprezinta o alternativa excelenta. Te poti bucura de aroma si savoarea cafelei, ai parte de antioxidanti naturali si ai certitudinea ca nu exista niciun fel de efecte adverse.

Daca vrei sa stii mai multe, contacteza-ne si iti vom oferi detalii despre sortimentele de cafea decofeinizata pe care le oferim pentru birou. Printre acestea se regasesc  illy, Pellini, Lavazza si Dallmayr, decofeinizate natural. Gasesti aici toate sortimentele de cafea pe care le oferim.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?