Skip to main content
cafea

Amenintarile productiei de cafea

By 7 septembrie 2019No Comments
amenintarile productiei de cafea

Amenintarile productiei de cafea sunt reale. Consumul creste anual cu 5%, iar productia de cafea s-a triplat in ultimii 50 de ani, fiind exploatate tot mai multe zone si fiind implicati tot mai multi oameni in productie. A ajuns o industrie care genereaza venituri de 20 de miliarde de dolari.

Cu toate acestea, conform unor studii, marimea suprafetelor in care se cultiva arborii de cafea va fi redusa la jumatate pana in 2050. Un grup de cercetatori australieni sustine ca acest lucru se va intampla treptat. Printre primii arbusti care ar putea fi afectati sunt cei din Mexic, care pot disparea chiar in urmatorii ani.

Tarile tropicale sunt cele mai bune pentru productia de cafea

Fiind cele mai bune locuri pentru cultivarea cafelei, acestea vor fi expuse schimbarilor climatice si efectelor acestora.  Arborele care produce cafeaua Arabica este foarte sensibil si inevitabil va fi afectat de aceste schimbari. Acest arbore prefera altitudini mari, o temperatura cuprinsa intre 18 si 21 de grade si precipitatii moderate. Daca lipseste oricare dintre aceste conditii, randamentul mediu se va deteriora drastic sau, mai rau, arborii vor pieri. Nu mai vorbim de faptul ca vremea mai calda va fi un factor favorabil pentru boli si daunatori. Conform unui alt raport, acesta va insemna, in plus, un deficit de sute de milioane de dolari pentru producatorii de cafea.

Arabica: o cerere in continua crestere

Cafeaua Arabica constituie astăzi 70% din oferta mondiala. Cererea este în continua crestere. Consumul mediu mondial este de 2,25 miliarde de cesti pe zi, fiind una din amenintarile productiei de cafea, care abia mai face fata acestui consum.

Asta inseamna ca, daca ritmul actual al schimbarilor climatice va continua, se poate preconiza o crestere drastica a preturilor in cativa ani, ceea ce va include cafeaua in categoria produselor de lux. De mentionat ca pretul cafelei in tara noastra este momentan destul de mic, fiind considerata aliment si incadrata in categoria de TVA de 9%.

Cercetatorii recunosc amenintarile productiei de cafea asociate schimbărilor climatice si dezvolta noi strategii, scopul fiind adaptarea arborilor in aceste noi conditii. Totusi, temperatura pare sa creasca continuu, ceea ce va genera noi probleme. Un exemplu este un proiect legat de crearea unei banci de gene pentru conservarea diversitatii genetice a cafelei Arabica.

Un alt program include generarea unei liste complexe, in care sa fie incluse informatii despre posibilitatile de protectie impotriva daunatorilor. Al treilea proiect este un „lexic senzorial” în care organizatia internationala evalueaza noile soiuri crescute de cultivatori in functie de impactul aromelor asupra consumatorilor.

Arbustii de cafea sunt sensibili

Arborele de cafea este foarte sensibila la variatiile de temperatura si umiditate. Cultivat pe trei continente, America de Sud, Africa și Asia, reprezinta un bun martor al consecințelor incalzirii globale. Adaptarea ar putea fi singura solutie posibila in viitor pentru 100 de milioane de oameni care traiesc prin productia de cafea din lume.

Sunt doua soiuri de cafea: robusta și arabica. Primul – dupa cum indica numele sau – este cel mai robust, ocupand zone mari in bazinul Congo. Creste fara dificultati, iar cresterea sa este rapida. Ii lipseste insa aroma si subtilitatea. Este mai rezistent la noul climat.

Amenintarile productiei de cafea Arabica reprezinta principala problema. Este originara din Africa de Est, este un arbust cu fructe rosii în care se ascund boabele de cafea. Calitatea sa principala consta intr-o aroma foarte pronuntata, datorita coacerii lente a fructelor. Arbustul, format din mai multe sub-soiuri, creste pe altitudini mai mari, in principal in Etiopia, Sudanul de Sud, Kenya, dar si in Brazilia si Columbia.

Foarte sensibil la caldura, „cafeaua araba” – denumita dupa comerciantii arabi care au tranzactionat-o si promovat-o in secolul al XIX-lea – este plantata la umbra copacilor cu frunze mari precum arborii de cacao si bananierii.

Amenintarile productiei de cafea: disparitia arborilor de arabica pana in 2080?

In toate regiunile in care se dezvolta astazi, arabica se va confrunta din ce in ce mai mult cu brutalitatea evenimentelor climatice legate de incalzire. De exemplu, in America Latina (cu Brazilia in frunte), fenomenul El Niño (agravat de la an la an) provoaca incalzirea Oceanului Pacific Ecuatorial.

Drept urmare, precipitatiile cresc in unele parti ale continentului, iar seceta este din ce în ce mai devastatoare in altele. Brazilia, cel mai mare producator din lume, observa cum productia de cafea este progresiv afectata de aceste fenomene. Sa nu mai vorbim de recentele incendii din Amazon, care nu ameninta doar arborii de cafea, ci intreg ecosistemul.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Royal Botanic Gardens din Londra concluzioneaza ca arborii salbatici de arabica sunt amenintati  cu disparitia pana in 2080, iar unii chia in urmatorii ani. Temperaturile  au crescut deja incidența bolilor si parazitilor care afecteaza randamentele si calitatea. In tarile care sunt deja fierbinti, o încalzire si mai mare va crea, de asemenea, bariere pentru sanatatea fizica si psihica a producatorilor, lucratorilor si comunitatilor – si, desigur, va avea o influenta asupra productivitatii.

Solutia pentru fermieri este sa creeze un sistem de irigatii, care anterior nu era necesar. Solutia este insa inaccesibila producatorilor mici. De asemenea, o alta solutie ar fi cultivarea arborilor la altitudini mai mari pentru a mentine conditiile de temperatura ideale pentru arabica. Genetica ne-ar putea ajuta pentru a crea soiuri mai putin pretentioase la apa si mai rezistente la temperaturi ridicate.

Consumul s-a dublat in ultimii 20 de ani, ceea ce inseamna ca n-au existat niciodata atat de multi bautori de cafea in lume precum in zilele noastre. Totusi, daca implementarea solutiilor va intarzia sau va esua, cu siguranta consumatorii vor fi nevoiti sa plateasca sume mult mai mari pentru bautura preferata. Pana atunci, nu ne ramane decat sa ne bucuram de cea mai buna cafea la preturi decente.

Pentru o buna cafea la birou, easycoffee.ro este solutia potrivita. Cheama-ne la tine la serviciu si convinge-te singur de calitatea cafelei pe care o oferim!

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?