Skip to main content
cafea

11 curiozitati despre cafea

By 24 martie 2018aprilie 27th, 2018No Comments
fructe de cafea - curiozitati despre cafea
1. Totul a inceput cu dansul caprelor. Legenda spune ca un pastor etiopian a observat pentru prima data efectul cofeinei, dupa ce caprele sale care tocmai se hranisera cu fructele arborilor de cafea, au devenit mult mai zburdalnice, parand ca danseaza.
2. Toata cafeaua din lume este cultivata pe centura cafelei. Centura cafelei reprezinta portiunea dintre Tropicul Racului si Tropicul Capricornului. Singura zona din Statele Unite unde se cultiva Cafea este Hawaii.
3. Initial, cafeaua era mancata. Fructele erau amestecate cu untura, rezultand niste bile care ofereau un surplus consistent de energie.
4. Aparitia si dezvoltarea islamismului a dus la cresterea semnificativa a consumului si popularitatii cafelei. Religia interzicea consumul de alcool, insa cafeaua era considerata o bautura acceptata.
5. In 1675, regele Angliei a interzis locurile in care cafeaua era comercializata, pretinzand ca sunt locuri in care oamenii se intalnesc pentru a complota impotriva sa.
6. 70% din consumatorii la nivel mondial beau cafea Arabica. Aceasta nu este foarte tare, insa este foarte aromata. Restul de 30%, consuma cafea Robusta, care este mai amara si contine cu 50% mai multa cofeina decat cafeaua Arabica.
7. Cafeaua creste in copaci. Acestia pot ajunge si la 10 metri inaltime, insa inaltimea medie pentru un arbore de cafea este de 3 metri, intrucat astfel poate fi cules mult mai usor.
8. Bobul de cafea este de fapt o samanta aflata intr-un fruct rosu.
9. Fructele de cafea sunt selectionate, uscate, decojite, rezultand boabele de cafea verde. Dupa transportul acestora, boabele de cafea verde sunt prajite la o temperatura de aproximativ 280 grade Celsius. Dupa cateva minute, ele pocnesc intocmai floricelelor din porumb, dublandu-si astfel volumul. Dupa alte cateva minute, vor pocni inca o data, semn ca boabele de cafea s-au prajit.
10. Espresso nu este un anume tip de cafea, de prajire sau de amestec. Este un mod de a prepara cafeaua, in care apa cu presiune trece prin cafeaua rasnita fin. Pe baza de espresso se pot prepara nenumarate bauturi, printre care Cappuccino, Latte Macchiato, Caffe Latte, Americano. Denumirea de Americano provine din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand soldatii americani cereau ca peste espresso sa fie pusa apa, pentru a dilua din taria bauturii.
11. Cum functioneaza cofeina? In creierul nostru, exista o substanta care se numeste adenozina. Aceasta intra in contact cu anumiti receptori, provocandu-ne astfel o stare de somnolenta. Cand apare cofeina, aceasta intra in contact cu acei receptori. Glanda pituara observa acest lucru si considera ca este o stare de urgenta. In consecinta, comunica cu glanda adrenala pentru a solutiona problema, rezultand astfel adrenalina. Cea din urma creste nivelul de dopamina din organism, ceea ce duce la acea stare tonica pe care o avem dupa ce bem cafea.

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor?